Hvilken persontype er du?

Persontypetest bruges i arbejdslivet f.eks. når virksomheder ansætter. Indblik i en persontype kan også hjælpe til at man siger tingene på den “rigtig” måde – også i konflikter. Nogle persontyper foretrækker fakta, mens andre har det bedre med at tale om følelser. Persontypetest er en genvej til at lære et andet menneske at kende.

En traditionel persontypetest er test baseret på de svar, som du giver og resultaterne er udviklet over mange år, hvor psykolger har indsamlet resultater fra millioner af mennesker.

Der er flere retninger og typer af test men de har det til fælles, at de (fleste) bygger på fem grundlæggende menneskelige personlighedstræk. The Big 5 beskriver en persons udtryksform (ekstrovert vs. introvert), hvordan man håndterer følelser (labil vs. stabil), i hvor høj grad man er styret af sin samvittighed, hvor tillidsfuld man er og virker og hvor åben man er i forhold til forandring.

De 5 personlighedstræk med arketyper. F.eks. er Woody Allen, kendt filminstruktør, der også er kendt for at være temmelig neurotisk – som et modstykke til jedi ridderen, der altid kan kontrollere sine føleleser. I baggrunden vises normalfordelingen (gråtonent).

 

Traditionelle test er bygget op omkring en række spørgsmål du besvarer, hvor du evaluerer dig selv. Testens score indeholder også en måling af, hvor konsistent, du har været i dine svar.

Den traditionelle test er stadig den mest udbredte, men indenfor de næste 5 til 10 år vil de fleste foretrække den databaserede, der kan udføres “on the fly”, dvs. samtidig med, at du søger på en person online, kan du også få en beskrivelse af personens persontype – baseret på data.

I dag udvikles der nemlig software, der kortlægger en persons personlighed ud fra de data, der er tilgængelige. Dine data er et udtryk for din adfærd, og din adfærd er et udtryk for din personlighedstype.

I stedet for, at du skal bruge tid på at besvare spørgsmål, kan du dele dine data med en algoritme.  Alle dem der har adgang til (nok af) dine data, kan gøre det samme. Applymagicsauce, som er omtalt her er et eksempel på et sådan værktøj.

Sådan gør du

Prøv en eller flere af disse persontypetest. Svar på spørgsmålene så godt du kan.

Test på dansk

MBTI på jobindex (De har også en app til både iphone/ iapd og android).

Test på engelsk 

Prøv denne Test på engelsk  – resultatet suppleres med, hvordan “du” (din type) er som kæreste, forælder, ven og kollega.

Prøv flere test af forskellig længde og sværhedsgrad (engelsksprogede) på  Discover My Profile; denne service er lige som Apply Magic Sauce udviklet og drives af Cambridge University.

Læs mere om MBTI her og de 16 personlighedstyper her

Læs mere om The Big 5 her

Sammenlign med en datadrevet algoritme

Bagefter kan du prøve en test baseret på dine data og sammenligne resultatet. De datadrevne test er på engelsk.

 

 

Flere indlæg om samme emne