Der er en aldersgrænse på 13 år og i dag forstår jeg godt hvorfor

Samtaler om sociale medier

I 3 år har license2share været på road tur på skoler og fortalt om en fremtid med data og digitale fodspor. Tiden er nu kommet til, at undervisere skal bag rattet; og har du en mening om dette, så deltag i vores survey.

Her er en opsummering fra de samtaler, jeg har haft med lærere og elever.

Samtale med elever, 8. klasse:

Jeg har har bl.a. talt med to piger fra 8. klasse. De havde selv oplevet at blive uvenner, at blive mobbet lidt og se andre blive kede af det.

"Der er en aldersgrænse på 13 år og i dag forstår jeg godt hvorfor"

De to piger har selv været på facebook fra 12 år, og bruger også instagram og snapchat. De mener i dag, at der er en god grund til at man skal vente til, man er 13 år med at oprette profiler og at der skal være voksne, der guider om gode retningslinier.

"Da vi startede på sociale medier kom vi til at skændes. Det var mest på grund af misforståelser. Og så fordi vi sendte billeder af hinanden".

I dag tænker de begge meget mere over, hvad andre kan finde. Den ene af pigerne har selv givet gode råd til sin lillebror om hvem, han skal dele ting med. Og et af rådene handler om, at det er bedre at tænke sig om to gange, inden man deler.

"Hvordan man bliver opfattet på sociale medier kan hurtigt bliver den identitet, man får".

Adspurgt om, hvad der er det værste med sociale medier, er, at man ikke kan slippe væk. Og så illusionen om det perfekte liv - og alle de photoshoppede billeder af kendte. Selv om de godt ved de photoshopper, så påvirker det dem alligevel.

Pigerne var ikke klar over, at man kan downloade deres eget arkiv med data, og da jeg viste, hvor mange oplysninger, der bliver gemt sammen med hver enkelt profil, blev de meget overraskede.  De kendte intet til algoritmer og hvad de kan gøre med data - og det var noget, de meget gerne ville vide mere om.

"Man føler, der bliver taget noget fra een selv"

Det at vide, hvad der gemmes, hvordan det opbevares, hvem det deles med og hvordan det kan bruges var emner, de var meget interesseret i.

Samtaler med undervisere

Undervisere oplever, at der kommer flere muligheder for at få foredragsholdere ud på skolerne. Nogle af dem kræver, at skolen har et budget - mens andre kan bestilles gratis.

Derimod mangler lærerne hjælp til, hvordan de kan agere i konkrete situationer,  til deres undervisning og ikke mindst til at følge med, så de ikke hele tiden er på bagkant i forhold til udviklingen.

De vil også gerne have et stærkere teoretisk grundlag, der giver dem forståelse for, hvorfor et update går viralt, hvordan billeder, updates mm. bliver synlige og er søgbare.

Samtidig ønsker de ikke, at skræmme de unge i valg af teknologifag i fremtiden.

Ønskeliste fra undervisere:

  • Adgang til den nyeste viden; apps, opdateringer
  • 2-3 gode forløb, der kan omsættes til undervisningssektioner
  • Information for 5. klasse - gerne som videoer
  • Hands-on - hvordan og hvad
  • Kend din browser
  • Ryd op i din computer
  • Rollemodeller for 8. - og 9. klasse
  • Googlesøgninger og kildekritik

Lærerne, jeg har talt med, var heller ikke klar over, hvordan data bruges af sociale medier, hvordan de gemmes og hvad de kan bruges til nu og i fremtiden. 

Giv dit besyv og hjælp os med at gøre license2share endnu bedre, så du kan styrke dig selv i din undervisning!