Vi skal lære at være offentlige mennesker

Hele miseren om udbredelse og deling nøgenbilleder blandt børn og unge har én god forklaring. Forældre, lærere og andres vokse aner ikke, hvad de skal gøre, fordi de fleste af os ikke aner, hvad det vil sige at være et offentligt menneske.

Men vi har alle i det seneste årti accepteret, at det er helt ok at være offentlig-by-default. Vi har sendt os selv og vores børn ud på sociale medier uden at forstå endsige diskutere, hvad det betyder for os som mennesker. Vi har fokuseret på alle de mange gode ‘demokratiserende’ ting, der er ved sociale medier, men vi har glemt at diskutere, hvad de også betyder; nemlig at vi alle er blevet ekstremt offentlige mennesker, og det er vi nødt til at lære at håndtere.

Vi er nødt til at håndtere vores digitale identiteter og forstå, hvad vi vil have er offentligt, og hvad vi ønsker er privat.

Vi ser børn, unge og voksne dele deres inderste tanker i offentlige dagbøger, som i gamle dage havde lås på, så selv ikke de nærmeste havde adgang.

Vi ser folk vise sider af sig selv, som vi faktisk ikke ønsker at kende, men som vi modtager ofte med krummede tæer.

Vi har sågar set en ung pige begå selvmord og lægge sit afskedsbrev som en Youtube-video.

Vi har ikke forstået eller taget stilling ting, at når vi udstiller de private sider af os selv på den måde, så bliver vi ufatteligt sårbare. Denne individuelle offentlig by default kommer til at have nogle uønskede konsekvenser: 

Vi ødelægger langsomt vores selvværd, vi risikerer, at flere og flere af os går i samme retning, fordi det for er svært og hårdt at gå imod strømmen, nogle vil blive udstødt og diskrimineret, fordi det er så nemt at forskelsbehandle dem nu man ved så meget om dem.

Alt dette handler om vores privatliv og retten til vores privatliv. Noget som ufatteligt mange mennesker har tænkt som et individuelt problem; ‘Jeg har ikke noget at skjule’, men som i bund og grund er et større problem, og når tech-giganter i det senere årti – ikke mindst Mark Zuckerberg – har sagt at privacy er fortid, så er det fordi tech-giganter tjener flere penge, des flere intime data de kan høste og bruge.

I det forrige årtusinde, havde journalister to begreber om kilder; den professionelle kilde, som man bare skulle citere for det, de sagde, og den uprofessionelle kilde, som man tog hånd om, beskyttede og sagde; måske du ikke lige skal sige det og det, for så risikerer du at blive fyret. Den journalist-rolle er for længst død.

I dag er alle deres egne journalister, bare de har en Instagram—profil. Og i dag skal alle lære at passe på deres digitale identitet. Du skal gøre op med dig selv, hvad der er privat for dig og sikre at det ikke ligger offentligt tilgængeligt.

Der er mange værktøjer til at lære at beskytte det, der er privat for en selv og fremme det, der er fagligt og professionelt og det kan man allerede i 12-13 års alderen begynde at arbejde med.

For det er vigtigt at være synlig derude. Bare med de ting, som er til gavn for dig selv. 

Og det er præcis det, du kan lære med License2Share.